Stil & Design

Fondtapet

Att välja en tapet som en fond på en eller två väggar av ett rum är populärt just därför att det låter starka mönster och färger komma till sin rätt – utan att för den sakens skull ta över hela rummet. Vi på Björklund & Wingqvist har lång erfarenhet av fondtapeter och vet vilka tapeter som passar speciellt bra som en fondvägg. Vi har varit i tapetbranschen sedan 1860 och är Sveriges största riktiga tapetbutik – vilket betyder att vi också har Sveriges bästa utbud av tapeter. Hos oss kan du välja bland tusentals olika tapeter. Vare sig du är ute efter en fototapet eller ett klassiskt Stig Lindberg-mönster att använda som fondtapet, så är vi säker på att du kommer hitta något som passar din unika stil. Välkommen till vår butik på Kungsholmen i Stockholm.

Marimekko

Marimekko har sedan 1960-talet varit ett av Skandinaviens ledande designföretag. Med Maja och Kristina Isolas mönster ”Uniko” – de storblommiga tapeterna som kom att definiera 1970-talet (trots att mönstret formgavs redan 1964) – och Maija Louekaris ”Kaivo” erövrade firman världen. Första butiken utanför Finland öppnades i Stockholm. En annan viktig milstolpe var när presidenthustrun Jackie Kennedy började bära Marimekko kläder. Tapeterna var redan från början en viktig del av Marimekkos profil. Idag erbjuder Marimekko såväl klassiska mönster som nya, djärva skapelser som sannerligen kommer gå till designhistorien. Varför inte matcha dina tapeter med Marimekkos vackra tyger?

Vi på Björklund & Wingqvist kan tapeter och tyger. När du beställer våra tjänster ”Uppsatt och klart” och ”Uppsytt och klart” kan du vara säker på att du får den bästa servicen: perfekt tapetsering och perfekt sömnad av kuddöverdrag och gardinuppsättningar. På så sätt gör du det mesta av dina Marimekko-mönster. Vi tillhandahåller ett av Sveriges största sortiment av Marimekko-tapeter. Kom gärna in till vår butik på Kungsholmen i Stockholm eller beställ online eller över telefon. Vi ser framemot att höra om dina tapetönskemål och kommer göra vårt yttersta för att du ska bli nöjd.

Decor Maison

Decor Maison, en svensk firma som specialiserar sig i att tillverka åtråvärda tapeter av högkvalitet. Tillverkningen sker i Sverige och en stor del av inspirationen bakom tapeternas mönster och utformning kommer från vår tapethistoria. Från 1700-talets mitt började tapeter med originella mönster och färgställningar tillverkas i Sverige. Det är denna skatt som Decor Maison nu ger nytt liv, genom nytillverkning av dessa tapeter  i Sverige. Samtidigt har Decor Masion ett ambitiöst designprogram vad det gäller nya mönster. Ambitionen är att alltid erbjuda kunden det bästa – både vad det gäller design och kvalitet.

Björklund & Wingqvist är specialister på alla sorts tapeter. Vi har varit i branschen nästan lika länge som många av Deco Maisons tapetmönster – ända sedan 1860. Idag är vi en av Sveriges största och mest välsorterade tapetbutiker. Vare sig du beställer online, över telefon eller i butik, så kan du vara säker på att vi ger dig all den assistens du kan behöva. Skulle du behöva hjälp med att tapetsera, eller kanske få kuddar eller gardiner uppsydda i matchande tyger, så kan vi assistera med detta. Ring, mejla eller kom in till vår butik på Kungsholmen i Stockholm, så förstår du snart varför vi är stans ledande tapetbutik. Välkommen!

Josef Frank

”Starka färger och kraftfulla mönster kan häva känslan av instängdhet. Till och med en kyffig skrubb kan bli spännande med en effektfull tapet”, sade Josef Frank 1947. Få svenska formgivare är så välkända och älskade som Josef Frank. Han hade fötts i Wien 1885, där han också utbildade sig och var verksam i många år. Frank hade en framgångsrik karriär i Österrike och jobbade med Wiener Werkstätte, ett förbund där arkitekter, konstnärer, designers och modeskapare ingick. Tillsammans gick de till designhistorien som en av det tidiga 1900-talets viktigaste rörelser. Deras syn på formgivning var inspirerad av Arts & Crafts-rörelsen i England och ville därmed slå ett slag för hantverk och kvalitet. Frank som var jude flydde till Stockholm 1933. Tillsammans med Estrid Ericson, som grundade Svenskt Tenn, satte Frank i gång med arbetet att transformera synen på hantverk och kvalitet i svenska hem. Under sin tid på Svenskt Tenn designade han alltifrån möbler till tyger. Under 1940-talet ritade Frank också ett antal mönster för Norrköpings Tapetfabrik. Sedan 2012 tillverkas och säljs dessa tapeter av Svenskt Tenn.

Stig Lindberg

Som ett starkt alternativ till Josef Frank inspireras vi gärna av en annan klassiker, Stig Lindberg (1916-1982). Stig Lindberg var en svensk mångsidig illustratör och formgivare. Han började sin karriär som elev till den konstnärliga ledaren Wilhelm Kåge på Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm. 1949 tog Stig Lindberg själv över rollen som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinfabrik.

Under sin tid har Stig Lindberg formgivit skulpturer, glas, keramikserier och vardagsporslin. Han har även formgivit föremål som tillverkades i plast till exempel serveringsbrickan Kvartett (1959).  Under sin tid formgav även Stig Lindberg textilier åt Nordiska Kompaniet, NK och arbetade som bokillustratör och industridesigner. Några av hans mest kända serviser är Aveny, Berså, Birka, Linnea, Löv, Spisa Ribb.

Stig Lindberg lämnar efter sig en rik produktion av former, färger och illustrationer som inte återspeglar det typiskt skandinaviska formspråket, stram och sval, utan mer lekfull, färgglatt och humoristiskt. Några av hans textilmönster har nu återgivits på tapet. Du hittar bland annat Herbarium i vår webshop.

Borosan tapeter – prisvärda tapeter

Borosan är en av Sveriges mest populära tapeter. Kollektion tillverkas av Borås tapeter och kommer i flera mönster och färgställningar – välj mellan perforerade tapeter, mönstrade tapeter, randiga och rutiga tapeter, ja, i Borosan tapeterna ingår det mesta. Förutom att den är av hög kvalitet, prisvärd och snygg, är en av anledningarna till att kollektionen är så omtyckt att den är lätthanterlig. Borosan tapeterna kommer i ”Easy-Up”, vilket betyder att serien är oerhört lätt att tapetsera och du kan glömma alla problem med skarvar. Det här är tapeterna för dig som vill tapetsera själv, och det utan några som helst problem. Vi på Björklund & Wingqvist har ett stort utbud av Borosan-serien och hjälper dig att välja tapeter som passar dina rum. Kom in till vår butik på Kungsholmen i Stockholm – eller varför inte beställa online? Vi levererar snabbt och har många tapeter i lager. Ge ditt hem ett nytt utseende redan nästa vecka!