Färg- och rumsupplevelser

Så förändrar du rumsupplevelsen

Förändra Ditt rum med färg- och mönsterval. Ett litet rum med lågt till tak blir större med ljusa väggar och kalla kulörer. Varmare kulörer gör att väggarna kommer närmare varandra. Vertikalrandiga tapeter ”lyfter” taket och rummet känns högre och får mer rymd. Småmönstrade tapeter passar bäst i små krypin och stormönstrade tapeter kommer till sin fulla rätt i stora rum.

Är Du tveksam om Du skall välja en mönstrad tapet med lite mer färg, så tapetsera först ett rum som Du inte vistas så ofta i t ex hallen och känn efter hur Du trivs. Tänk på att välja en enhetlig färgskala i Din lägenhet eller Ditt hus, det ger harmoni i inredningen. En liten lägenhet upplevs som större om Du har samma tapet, golv och tak i alla rum istället för att variera i varje rum.

Det här är den rumsgestaltning som vi vant oss vid och som är att rekommendera om Du är osäker på Ditt färgval. Ett mörkt golv, ljusare väggar och en mild övergång till det ännu ljusare taket.

Ett vitt golv, vita väggar och ett vitt tak upplevs som overkligt. Rummet har ingen tyngdpunkt och Du känner inte golvet. Allt känns svävande.

Ett mycket mörkare tak än väggar och golv tynger ner taket. Har Du lågt till tak kan Du ”höja”det med vertikalrandiga tapeter.

Delar Du av väggen i två fält, får rummet stadga med en mörkare kulör på den nedre delen.

Färgcirkeln innehåller regnbågens alla färger. Vitt och svart finns inte med vilket beror på att vitt reflekterar allt ljus och svart absorberar allt ljus och därför inte betraktas som färger.
Om man arbetar med kulörer som ligger i samma fjärdedel av färgcirkeln så ökar man chanserna att skapa harmoni i hemmet, men färger med samma grundton eller renhet kan också fungera bra ihop. En kulör som avviker helt kallas för accentfärg och kan ibland kännas rätt för att liva upp det hela. Komplementfärger kallas de som är varandras kontraster och dessa hittar man på motsatta sidor i färgcirkeln.
Om man vill ha en varmare framtoning på rummet bör man välja kulörer ur den gulröda delen av cirkeln. Den blågröna delen ger en luftigare och svalare karaktär.

Hur rumsupplevelsen påverkas av färger och mönster

Börja med att ta reda på hur din rumsupplevelse ska vara. Du kanske vill att den ska skapa en viss känsla eller atmosfär. Tex. Luftig, sval, varm, lugn, harmonisk. Studera ljuset i rummet, om du har ett skarpt ljus kan du välja svalare nyanser. Vid svagt ljus använd starkare nyanser.

Väggar och tak

Ljusa tak och väggar = större och luftigare
Ljust tak mörka väggar = högre
Mörka tak och väggar = mindre och intimare
Mörkt tak ljusa väggar = lägre

Fondväggar

Kortvägg i mörkare färg = bredare och kortare
Kortvägg i Ljusare färg = smalare och längre
Långvägg i mörkare färg = smalare och längre
Långvägg i ljusare färg = bredare och kortare

Tapeter/väggbeklädnad

Små mönster i stort rum = plottrigt
Stora mönster i litet rum = mättat
Vågrätta ränder = högre
Lodrätta ränder = längre

Färgassociationerv

Orange = lycka, välkomnande
Röd = stimulerar, passionerad
Gul = livfull, varm
Rosa = fruktbarhet, lycka
Grön = ungdomlig, frihet
Blå = lugn, harmoni

Varma färger

Röd
Orange
Gul

Kalla färger

Blå
Grön
Lila