Non woven – tapeter

Uppsättningsanvisning

Denna guide gäller för tapeter där limmet skall appliceras direkt på väggen. Kom ihåg att ett bra resultat alltid kräver ett bra förarbete när man sätter upp Non woven-tapeter.

1. Det första du gör med din Non woven tapet är att kontrollera att alla rullar har samma trycknummer.

2. Limma väggen motsvarande 2-3 våders bredd, ca 1 till 1,5 meter. Det är viktigt att hela väggen täcks med Non woven lim, en oklistrad fläck blir en blåsa på tapeten. Använd därför pensel där det är svårt att komma åt med roller.

3. Börja uppsättningen av din Non-woven tapet vid ett fönster. Finns det flera fönster i rummet, börja i söderläge eller där dagsljuset börjar komma in.

Två alternativ finns för uppsättning.

Alternativt. När du tapetsera med Non woven, lägg rullen i en skyddslåda på golvet. Dra upp tapeten och fäst tapeten vid taket, häng den därefter i lod. Skär av tapeten nertill efter det att den fixerats mot den limmade väggen med hjälp av tapetverktyg eller tapetborste. Kontrollera så att eventuella mönster kommer åt rätt håll.

3. Börja uppsättningen av din Non-woven tapet vid ett fönster. Finns det flera fönster i rummet, börja i söderläge eller där dagsljuset börjar komma in.

4. Var noga med att första våden hänger lodrätt. Försök att inte vrida en redan påklistrad våd i rätt position när du handskas med en Non woven-tapet, då kan våden gå sönder. Lossa den istället helt från väggen och börja om. Kom ihåg att loda då ni kommer till fönster, dörrar och hörn.

5. Var noga med att Non woven-tapeten fäster vid underlaget. Arbeta med tapetverktyg och tapetborste uppifrån och ned, från mitten och utåt. Se till att alla blåsor är borta. Undvik att pressa för hårt så att Non wowen-tapeten får lim på framsidan. Om lim hamnar på tapetens framsida – ta genast bort det med en fuktig svamp. Gnugga ej utan använd i stället rikligt med vatten!

6. Sätt upp Non woven-tapet kant i kant. Låt tapeten gå över hålen för strömbrytare och vägguttag, och skär rent efteråt medan tapeten är fuktig. En linjal eller bredspackel är ett bra stöd när ni skär rent.

OBS! slå av strömmen vid arbete runt eluttag, vattnet i klistret är stömförande!

7. När du kommer till innerhörn: skär våden så att ca 1 till 1,5 cm kommer in på nästa vägg. Limma väggen drygt en våd runt hörnet. Limma även framsidan av de 1 till 1,5 cm som går in på nästa vägg. Tapetsera nästa Non woven-våd med överlapp ända in i hörnet. Kontrollera att den kommer lodrätt.

8. Vid ytterhörn, låt tapeten gå runt hörnet ca 1-2 cm. Överlappa nästa våd, men låt den inte börja mitt i hörnet, utan ca 0,5 cm in på nästa vägg. På så sätt rivs inte kanten upp om man skulle gå emot den. Limma även framsidan på den del av tapeten som nästa våd täcker. Kontrollera att nästa våd kommer lodrätt.

Att tänka på inför tapetsering med non-woven:

  • Byt ofta blad i tapetkniven, ett slött blad trasar lätt sönder tapeten.

  • Vädra och håll normal rumstemperatur så tapeten får torka ordentligt. Stäng aldrig ett nytapetserat rum.

  • Arbetsstället och väggen som skall tapetseras skall hålla minst +18°.

  • En uppsatt tapet kan i början se blåsig och fläckig ut, men den slätar ut sig efter drygt ett dygn.

  • Om ni får några oklistrade våder eller en hel rulle över så spara dem. De kan komma väl till pass om ni i framtiden skulle behöva laga tapeten. Spara etiketten för eventuell komplettering.

  • Vid tveksamhet beträffande material eller uppsättning kontakta återförsäljaren.

  • Avbryt genast uppsättningen om materialfel upptäcks.

Behöver du mer hjälp, gällande exempelvis vad Non-woven limmas bäst med, eller tips om vilken tapet som passar bäst i ditt rum. Eller behöver du helt enkelt hjälp med Non-woven tapet uppsättning? Vi finns här för dig med Sveriges bästa sortiment av tapeter och nästan 160 års erfarenhet.

Välkommen till  vår butik på Kungsholmstorg 10 i Stockholm.